اتو کردن لباس فرآیندی است که اتوی داغ را روی پارچه جابجا میکند تا چین و چروکها از بین بروند. راستش اتو کردن ارزش وقت گذاشتن را دارد زیرا سبب میشود که لباس شما شکل خود را حفظ کند و برای مدت طولانیتری شبیه نو به نظر برسد. میتوانید بهصورت اختیاری آب، نشاسته اسپری کنید تا به شما کمک کند تا لباسهایتان شفاف به نظر برسد. لباسهای اتو شده و ملحفههای صاف و اتوشده، هم تمیزتر و زیباتر به نظر میرسند و و هم هنگام استفاده احساسی از رضایت و خشنودی را برای شما به ارمغان میآورند.
اما اتو کشیدن لباسها نه تنها کار چندان سادهای نیست بلکه اگر با رعایت روش صحیح آن انجام نشود مشکلتر میشود و نتیجه آن نیز رضایت بخش نخواهد بود. چه بسا بیتوجهی در هنگام اتوکاری به سوختن، خراب شدن و در نهایت از بین رفتن و بی استفاده شدن لباسهای گرانقیمت نیز منجر شود. اگر اولین بار است که اتو میکنید، وقت بگذارید. اگر به دنبال راهی برای انجام سریع آن هستید، ابتدا اجازه دهید اتو به اندازه کافی گرم شود، سپس مراحلی را که به شما در اتو کردن لباسها کمک میکند، را انجام دهید.
برای اتو کردن مناسب لباسها، با شستن و خشک کردن صحیح لباسها شروع کنید تا چین و چروک آن کاهش یابد. هرگز لباسهایی را که کثیف هستند یا هنوز لکه دارند اتو نکنید. گرمای اتو به احتمال زیاد لکه را برای همیشه روی پارچه قرار میدهد. همچنین هرگز پولکها، مخملها و اقلام را با چاپ صفحه اتو نکنید، زیرا این طرحها ممکن است آویزان شوند یا ذوب شوند.
اتوکشی به دو روش انجام میشود:
- با استفاده از اتوپرسی
- با استفاده از اتوهای دستی
این دو نوع اتو در حقیقت به دو شیوه متفاوت لباسها را صاف میکنند؛ اولی با پرس کردن و فشردن پارچه آن را صاف میکند و اتوی دستی با کشیده شدن بر روی سطح پارچه چروکهای آن را باز میکند. هر یک از این دو روش برای انواع خاصی از پارچه و لباس مناسبتر هستند و برخلاف تصور ما همیشه و برای همه لباسها یکسان و قابل جایگزینی با یکدیگر نیستند.
گرچه ما اغلب در منزل از اتوهای دستی برای اتو کردن تقریبا تمام لباسها و انواع پارچههای مختلف استفاده میکنیم. پارچه های ظریف مانند ژرسه، پارچههای پشمی و همچنین لباس های پیلی دار باید بوسیله اتوی پرسی اتوکشی شوند. اما برای صاف کردن ملحفهها ، پارچههای نخی، پلی استر و ابریشم، اتوی دستی مناسبتر است. جدا از نوع اتویی که مورد استفاده قرار می دهید برای رسیدن به نتیجه مطلوب و پیشگیری از آسیب دیدن لباسها همیشه به خاطر داشته باشید قبل از شروع اتوکشی به اطلاعات درج شده در قسمت داخلی لباسها که شما را از قابلیت پارچه برای اتوکشی و میزان درجه مناسب آن آگاه میکند توجه کنید و چنانچه استفاده از اتو برای پارچه لباس مجاز باشد درجه اتو را روی میزان ذکر شده تنظیم کنید.
پس از تنظیم درجه اتو به تناسب جنس پارچه لباس رعایت برخی اصول دیگر نیز میتواند در حفظ وضعیت لباس به بهترین شکل و برای مدتی طولانیتر مفید باشد؛ مثلا هنگام اتوکردن پارچههای تهیه شده از الیاف مصنوعی بویژه اگر رنگی تیره دارند برای جلوگیری از برق افتادن پارچه، آن را از پشت اتو کنید یا یک قطعه پارچه تمیز نخی را روی آن بیاندازید و سپس اتوبکشید. برای اینکه نقش درزها و جای دوخت زیپ روی پارچه به صورت براق باقی نماند هنگام اتوکشیدن این قسمتها نیز از یک قطعه پارچه استفاده کنید و اتو را مستقیما روی لباس نگذارید. اگر پارچه و لباس شما بر اثر اتوکشیدن برق افتاده، پارچه نخی مرطوبی را روی قسمت براق شده قرار دهید و اتو بکشید تا بخار حاصله، برق افتادگی را از میان ببرد. لباسهایی که از پارچههای درشت بافت دوخته شده را نیز همیشه از پشت اتو بزنید.
اتو کشیدن پارچههای بزرگ
برای اتو کشیدن ملحفهها و قطعات پارچهای بزرگ ابتدا آنها را تا بزنید و به صورت یک قطعه کوچکتر چندلا درآورید سپس با باز کردن هر تا یک بخش از آن را اتو کنید(مانند ورق زدن یک کتاب). هنگام اتو زدن پردهها، یک صندلی در پشت میز اتو قرار دهید و قسمت هایی از پرده را که اتو زده اید روی صندلی بگذارید تا به این ترتیب از افتادن پرده روی زمیین و چروک شدن دوباره آن و همچنین سنگینی و کشیده شدن باقیمانده پارچه پرده جلوگیری شود.
لباسهای ابریشمی و پیلیدار
برای اتو کردن لباسهای ابریشمی ابتدا آنها را کمی با آب مرطوب کنید و سپس از پشت در حالی که یک قطعه پارچه نخی روی آن قرار دادهاید اتو بزنید. هنگام اتو کردن پارچههای تهیه شده از الیاف مصنوعی بویژه اگر رنگی تیره دارند برای جلوگیری از برق افتادن پارچه آن را از پشت اتو کنید یا یک قطعه پارچه تمیز نخی را روی آن بیاندازید و سپس اتو بکشید.
برای اتوکردن لباسهای پیلیدار مانند دامن پیلیدار، ابتدا بخش پیلیدار لباس را به قسمتهایی حدود 15 سانتیمتر تقسیم کنید و پیلیهای لباس را در هر 15 سانت مرتب کنید و با اتو پرس یا با فشردن اتو دستی روی آن اتو کنید تا سرد شود و هر 15 سانتیمتر دیگر از آن را به همین ترتیب اتو بزنید. هنگام اتوکشی دکمههای پلاستیکی را با قرار دادن یک قاشق مرباخوری روی آنها بپوشانید تا با برخورد اتوی داغ صدمه نبیند. اگر چیزی مانند پارچه نایلونی بر اثر غفلت به زیر اتو چسبید، تا اتو داغ است آن را با یک حوله مرطوب شده با محلول آب و جوش شیرین تمیز کنید و سپس یک دستمال نخی خشک روی آن بکشید.
اتو در سفر
در آخر لازم است بدانید اگر در سفر هستید و اتو به همراه ندارید میتوانید چروکهای لباستان را با آویختن آن از یک جالباسی در یک حمام بخار گرفته، باز و صاف کنید. اگر قصد استحمام ندارید و در فضای حمام بخار آب کافی برای این منظور وجود ندارد میتوانید با دست به لباستان آب بپاشید و آن را مرطوب کنید تا چروکها باز شوند سپس با گرفتن هوای داغ سشوار از فاصله مناسب با لباس، آن را خشک و برای پوشیدن آماده کنید.
مراقبت و تعمیر لباس
لباسهای اتوکشی شده خود را بلافاصله پس از اتو آویزان کنید تا به آنها کمک کنید ظاهری کاملاً صاف داشته باشند. اگر هنگام اتو کردن لباسی را سوزاندید، فوراً برای اصلاح وضعیت اقدام کنید. ممکن است بتوانید جای سوختگی را با مواد شوینده لباسشویی، سرکه سفید، پراکسید هیدروژن، آمونیاک یا سفید کننده هیدروژن پاک کنید.
بیشتر لباسهای شب شامل پارچهها و طرحهایی هستند که به سختی اتو میشوند یا نباید اتو شوند. اگر شک دارید، لباس را به خشکشویی ببرید تا چین و چروک آن برطرف شود. اگر در مورد نحوه از بین بردن علائم سوختگی مطمئن نیستید یا لباس رسمی دارید، مانند لباس مجلسی یا کت و شلوار، یا فقط لباسهای خشک شویی دارید، آنها را برای مراقبت حرفهای نزد خشکشویی ببرید.
اتو کردن را سرگرم کننده کنید
اگر از اتو کردن لذت نمی برید – یا حتی اگر از آن لذت میبرید – راههایی وجود دارد که زمان را لذت بخشتر و پربارتر کنید. به موسیقی گوش دهید یا میز اتو را تنظیم کنید تا بتوانید تلویزیون تماشا کنید. یا شاید زمان بسیار خوبی برای گوش دادن به یک کتاب صوتی است. از دیگران کمک بخواهید. بچه ها دوست دارند روی لباسها آب بپاشند. از دیگران بخواهید لباسهای تازه اتو شده را مستقیماً به کمد ببرند و آویزان کنند.